Història:

Se situa l’origen del Ioga aproximadament fa 5000 anys coincidint amb els primers textos escrits que reflecteixen aquests exercicis i que suposen l’origen de la cultura hindú. Així i tot hi ha indicis d’aquesta disciplina en escultures en posicions de Ioga datades de fa més de 5000 anys.

És una disciplina física i mental que atorga la unió de l’ànima individual amb la divinitat, per tant el benestar físic i mental. La paraula “Ioga” prové del sànscrit i significa unió.


Beneficis:

Ens ajuda a connectar el cos físic amb el mental i l’espiritual.

És per això que té tants beneficis. Físicament es tonifica amb algunes asanes (postures) o seqüències d’asanes. També es treballa molt l’elasticitat, la concentració, l’equilibri, la respiració.

Milloren o inclús desapareixen moltes molèsties d’esquena, males postures, mals de cap, problemes respiratoris, problemes del Sistema Nerviós, del Sistema Endocrí i del Sistema Digestiu. També en l’àmbit glandular hi ha moltes millores.

Mentalment ens ajuda a guanyar molta concentració, equilibrar la nostra ment, disminuir o eliminar l’estrès, a prendre’ns les coses d’una altra manera, a tenir una ment positiva, a perdre pors… etc.

Energèticament reforça el nostre camp àuric, equilibra els nostres txakres, ens aporta protecció i ens ajuda a atraure situacions i persones positives per a nosaltres.

Es tracta doncs d’equilibrar aquests tres nivells per arribar a ser éssers complets i feliços.


Qui el pot practicar:

El pot practicar qualsevol persona, de qualsevol edat, inclús en qualsevol condició, doncs inclús algú que no es pogués moure podria beneficiar-se de les respiracions, les meditacions, el cant de mantres…etc.


Preceptes del Ioga:

Segons el text sànscrit IogaSutra de Patanjali (S.III a.C.) anomena “vuit membres”:

Yama (restriccions. Cinc manaments morals: no violència, veracitat en les paraules, el pensament i l’acció, no robar, moderació en totes les coses i no possessió).
Niyames (observances. Són: puresa, contentament, austeritat, estudi dels textos sagrats i viure mantenint constantment la consciència de la Presència Divina)
Asanes (postures)
Pranayama (regulació de la respiració)
Pratyahara (dirigir sentits cap a dins per calmar la ment)
Dharana (concentració)
Dhyana (meditació)
Samadhi (supraconciència)

Aquests vuit passos o disciplines purifiquen la ment i el cos i condueixen al yogui a la il·luminació.


Quins tipus de Ioga practiquem?

Hi ha molts tipus de Ioga però a BioRitmes principalment en practiquem de dos estils.

Hatha Ioga: va ser creat pel iogui Suatmarama al segle XV o XVI basat en els Agamestàntrics. És un tipus de Ioga més aviat físic.
És conegut per les seves Asanes. Amb la pràctica d’aquestes s’intenta aconseguir que el cos estigui apte per a la meditació que es fa al final de la classe. Les asanes generen serenitat física i mental, per tant el Ser es va relaxant progressivament amb la pràctica.
Es treballa l’elasticitat, la força, l’equilibri, la respiració i s’aconsegueix pau física i mental.

Kundalini Ioga: al seu origen és de fa milers d’anys i només podia ser practicat per les castes més altes de l’Índia fins que per una sèrie de circumstàncies en Iogui Bhajan va decidir introduir-lo a Occident cap als anys 70.
Inclou Asanes, Pranayama, cant de Mantres, Mudres, Kriyes (sèries d’exercicis), relaxació i meditació.
Es treballa físicament encara que de diferent manera que al Hatha Ioga.
Les posicions poden ser més senzilles però alhora molt més dinàmiques. S’acompanyen habitualment d’una respiració dinàmica (la Respiració de Foc).
Es treballa força coordinativament entre el moviment, la respiració i la concentració. S’emfatitza la presa de consciència després de cada exercici i la seva relaxació.
Encara que no exigeix aparentment tant d’esforç físicament sí és cert que té increïbles beneficis en l’àmbit dels Sistemes Digestiu, Nerviós, Endocrí, Glandular, Limfàtic, Respiratori…etc.

Energèticament s’aconsegueix molta més vitalitat, i ens permet ser molt més conscients de la nostra intuïció atraient així la creativitat i les bones situacions i persones.
Mentalment prepara la ment per ser més resistent i flexible per a poder afrontar els canvis a la vida i l’estrès.
L’objectiu és desbloquejar el nostre cos i la nostra ment a través de la mobilització de l’energia Kundalini que es troba a la base de la columna vertebral.


Què cal portar?

Roba còmoda, que no estrenyi. Preferiblement de color blanc i de cotó.


Cites:

“Tres minuts de meditació afecten el camp electromagnètic.
Onze minuts de meditació canvien el sistema glandular.
Trenta-un minuts de meditació permeten als fluids del sistema glandular arribar a totes les cèl·lules del cos.
Seixanta-dos minuts de meditació canvien la matèria grisa del cervell.
Dues hores i mitja de meditació canvien les cèl·lules i els teixits del cos i reconstrueixen tot el sistema.
La persona és reconstituïda tal com si hagués estat a l’úter”.

Iogui Bhajan