pilates

Contrologia o Mètode Pilates:

És l’art de coordinar el desenvolupament del cos, la ment i l’esperit, través de l’estricte control del moviment. És un mètode d’exercici que es basa en la relació entre la respiració i l’ús del centre, amb un fort èmfasi en l’estabilització com a base del moviment lliure.


Beneficis:

En treballar el cos com un Tot, des de la musculatura més profunda a la més perifèrica, es millora la postura, la flexibilitat i l’equilibri global, a més a més d’estilitzar la figura.

La pràctica regular aporta millores en el rendiment físic i intel·lectual, a més a més d’una agradable sensació de desfogament i vitalitat.

Rehabilita i preveu lesions a més a més de tractar malalties com l’osteoporosi, el mal d’esquena, problemes respiratoris, problemes amb el sòl pèlvic… etc.

Ens proporciona un cos modelat i fort, que el fa molt més àgil en les activitats quotidianes i que aporta un agradable sentiment de benestar.


Qui el pot practicar?

Qualsevol persona pot practicar aquests exercicis i trobar millores a la seva mida, no importa l’edat ni la capacitat física o el nivell d’elasticitat que es tingui.

Es poden adaptar molt bé els exercicis i inclús es poden practicar amb diferents nivells de dificultat adaptats a cada persona.


Principis del Mètode:

Respiració, control central i estabilització, organització de la cintura escapular, alineació, articulació de la columna, dissociació del moviment, integració i fluïdesa.


Què cal portar?

– Roba còmoda que permeti el moviment.
– Una tovallola de mida gran
– Aigua per hidratar-se.


Història:

Joseph H.Pilates (1880-1967) va néixer a Alemanya. De ben petit va patir asma, raquitisme i febres reumàtiques. És per això que li van recomanar realitzar activitats esportives per poder superar les limitacions físiques provocades per aquestes malalties.
Es va dedicar a l’estudi de les formes d’exercici físic orientals i occidentals tals com el ioga, les arts marcials, la filosofia zen i la calistènia grega i romana.
Als 14 anys ja dominava l’esquí, el submarinisme, la gimnàstica i feia de model pels atles d’anatomia.
Als 32 anys es va traslladar al Regne Unit i va treballar de boxejador, d’artista al circ i d’instructor de defensa personal.

Al principi de la Primera Guerra Mundial va ser reclòs juntament amb altres ciutadans alemanys i va ser llavors que va començar a idear el seu mètode entrenant als seus companys reclosos i va anomenar al mètode, Contrologia.

També va començar a entrenar als malalts que estaven als llits perquè la seva recuperació fos més ràpida mitjançant exercicis de resistència progressiva.

Cap al 1920 va tornar a Alemanya per fer d’educador físic i entrenador de defensa personal i va començar a tenir contacte amb el món de la dansa doncs el ballarí i coreògraf Rudolph Von Laban i Mary Wigman, creadora de la dansa expressionista, van començar a introduir exercicis del Mètode també a la dansa.
Cap al 1923 va ser convidat pel partit nazi a entrenar a l’exèrcit alemany, cosa que va refutar i va decidir emigrar cap als Estats Units. Durant el viatge va conèixer a la que seria la seva dona, Clara, qui va estar treballant amb ell fins a l’últim dia. Es van establir a Nova York on van obrir un estudi aprop del Ballet de Nova York i van començar a ensenyar el seu mètode.

Encara que tenien alumnes de totes les professions i condicions socials, molts ballarins i coreògrafs de l’època anaven a les seves classes i així el mètode es va començar a difondre, entre ells George Balanchine, Ted Shawn, Marta Graham… etc.

El seu Mètode era gairebé desconegut fora de Nova York, fins a la mort de Pilates el 1967. Però va ser introduït a principis dels 70 per Alan Herdman a Anglaterra i el va portar també cap a Israel. Actualment el Mètode Pilates com el coneixem nosaltres es practica per tots els punts del planeta i gràcies als seus enormes beneficis cada vegada té més adeptes.

Joseph-Pilates


Cita:

“Dec tenir raó. Mai una aspirina. Mai a la meva vida m’he lesionat. Tot el país, tot el món, hauria de practicar aquests exercicis. Seran feliços de fer-los”.
Joseph H. Pilates, 1965, als 86 anys.